Tippek - Hogyan kezdjek neki az új történetemnek? 1.


Sziasztok! Ma egy tippekkel, ötletekkel teli cikksorozat első részével érkeztem hozzátok, amivel legfőképp a kezdő, illetve olyan bloggereknek/bloggerináknak szeretnék egy kis segítéget nyújtani, akik nemrég vágtak bele a blogger világba, és szeretnének blogot nyitni. Bár elég kevés új blogger van - vagy csak én nem tudok róla -, de azért egy próbát megér, hátha segíthetek valakinek.

Először is, annyit fűznék hozzá, hogy elindulni mindig, mindenféle helyzetben nehéz. Akár otthonról a munkába, az iskolába, a barátainktól haza, vagy akár elmenni egy jó társaságtól. A blogolás is olyan, ami nem az egyik legkönnyebb dologhoz tartozi az életben. Igen, tök mindegy, hogy miről írsz, de nem mindegy, hogy milyen stílusban, vagy formában. Tök mindegy, hogy sablonosak e a karaktereid, vagy alig ismertek. Nem számít, hogy hány blogod volt már. Vagy hogy egyáltalán mennyi energiád van ahhoz, hogy ennek neki tudj állni, és végig csináld. Az, hogy megcsinálod-e, hogy sikerül-e befejezned a történetet amit elkezdtél, az kitartás és akaraterő kérdése. Te döntöd el, hogy meg akarod-e írni, vagy sem, te írányítod. De ami mégis a legfontosabb az egészben az nem más, mint a helyesírás és a gördülékeny fogalmazás.

Viszont folytassuk is azzal, hogy szerintem mi is szükséges igazán ahhoz, hogy egy igazán jó blogot hozz létre.

Olvasd el egy pár régi, kedvenc könyved!
Személyes tapasztalat szerint beszélek most nektek, de én kifejezetten ajánlom azt a módszert, mielőtt nekiállnék írni, hogy mindig elolvasok minimum három olyan különböző műfajú könyvet, amit már egyszer elolvastam. Ez nálam olyan elképesztő hatással tud bírni, mint például az, hogy egy komplett saját, előre meglátott történet fut le a szemem előtt kisebb filmjelenetek módjára. Ihletet és rengeteg energiát ad ahhoz, hogy írjunk, mindemellett nyugtató hatással bír, és felkészít arra, hogy elegendő ötleted legyen levésni egy kis füzetbe az alapötletet.

Vésd le egy pár pontban, hogy mi lesz a történeted lényege!
Sokkal de sokkal jobban ki tudod dolgozni a törétnetet úgy, hogyha hosszútávú pontokat vésel le a füzetbe, például, ha egy krimi(bűnügyi) történetről van szó: 
- egy kisvárosban tűz kerekedik ismeretlen okból az egyik raktárban,
- nem tudják, hogy mi miatt gyulladt ki, nyomok abszolúte nincsenek,
- Keszekusza nyomozó a leégett raktár területén van éjjel nappal és nyomoz,
- talál egy olyan szinte észrevehetetlen nyomot, amit még a tettes hagyott maga után, és ő sem tudott róla,
- Keszekusza nyomozónak senki sem hisz, hiszen nem véletlenül "Keszekusza" a neve,
- majd végül valahogy bebízonyítja azt, hogy igen is igaza van.
Eddig nem is olyan nehéz, igaz?

Dolgozd ki a szereplőket!
Ugyebár az elöbb említettem Keszekusza nyomozót, illetve két dolgot már el is árultam róla már csak azzal, hogy leírtam a nevét és vele együtt a foglalkozását, tehát a munkáját máris tudjuk, valamint itt van még az a "Keszekusza" név. A szerpelőiteknek fontos olyan neveket választanotok, amik sokban hasonlítanak rájuk. Valamilyen szinten kell tükrözze a személyiségét, passzolnia kell a kinézetéhez (én legalább is úgy választok nevet, hogy leírok öt nevet, majd keresek egy random képet, és megnézem, hogy nekem melyik névvel tetszene az a bizonyos karakter). 
Illetve ezt a kidolgozást megejthetitek egy Word dokumentumban is, de a leglényegeebb dolgok, amiket mindneképp meg kell említenetek a jegyzetben, azok a:
- neve, beceneve
- kora
- szülei neve + nagyszülei neve(ha fontosabbak a történetben)
- foglalkozása
- lakhelye
- iskolai végzettége + hova járt iskolába
- hajszín
- testsúly
- hobbi
- kapcsolatban van-e (ha igen mi óta, ha nem miért)
- legjobb barátja(i)
Stb. 
Ehhez itt találtok egy, még az interneten talált dokumentumot, amit mindneképp ajánlok, mert így sokkal könnyebben el tudjátok képzelni a szereplőket. (Ha esetleg nem működne a link, jelezzétek!)

Gyűjtsd ki a fejezetek tartalmát!
Ezzel annyit szeretnék csak mondani, hogy fogj egy cetlit, írd rá, hogy "Első fejezet", és pár mondatba írd össze, hogy mi lesz a tartalma. Ugyan így megteheted ezt minden egyes fejezetnél, ha már meg van az egész történet folyamata.
Például:
Prológus
Szereplők: Victoria, James, Harry
Tartalom: James elrabolja Harry húgát, Victoriát, mert úgy sejti, hogy nála van a zsugorító szérum.

Készíts térképet!
Sok író készít térképet az elképzelt világához, és azt állítják, hogy ettől sokkal könnyebben megy a helyszínek meghatározása, nem keverednek össze, ha a szereplőjük az egyik helyről egy másik helyre megy. Fontos, hogy a lap szélén hagyj egy kis helyet, ahol jelölgetni tudod, hogy melyik fejezet hol játszódik.

  • Mindezt úgy tudod könnyen megtenni, hogy először megrajzolod egy papírra a körvonalát a térképnek. Tök mindegy mekkora, csak az a lényeg, hogy férjen el benne minden helyszín, ahol a karaktered járni fog. 
  • Majd rajzolj be egy fő folyót kékkel (vagy több folyót), vagy tavat, ami köré mehetnek majd a települések. Lehetnek mellékfolyók is. Nevezd el, és a lap szélén, ahol kihagytad a kevés helyet, húzz egy volnalat kékkel, és ha tudod, hogy mely fejezetek játszódnak majd a folyó(k) körül, írd oda a számukat (1. fejezet, 5. fejezet stb). 
  • Jelöld be pirossal azt a települést, ahol a történet fog kezdődni, majd az ehhez tartozó fejezeteket is jelöld ugyan úgy, ahogy a folyóknál. 
  • Jöhet a többi helyszín, ahol a szereplőitek járni fognak, ezeket zölddel jelöljétek, majd ugyan úgy jelöljétek a fejezeteket.
  • Karikázzátok be feketével a fontosabb helyszíneket.
Voilá, kész is a térképetek! Ha szeretnétek mé egyéb kiegészítéseket, például, hogy milyen erdők vannak, vagy sivatag, esetleg hídak, nyugodtan jelőljétek be őket.

Válaszd ki a címet!
Ha még eddig nem ugrott volna be, akkor mostmár eléggé rágörcsölhetsz a címválasztásra. Egy valamire figyelj nagyon oda, mégpedig arra, hogy a története blogoknak nem nagyon ajánlatos angol címeket adni. Persze ha mellette van az, hogy mit jelent magyarul, az más tészta, de mégis, ha magyar vagy, a történeted is legyen magyar című. Címválasztásnál nem kell fél kilométeresnek lennie a címnek, bőven elég, ha egy-két szavas, de ne legyen túl árulkodó a történet tartalmáról. Például, ha egy Anna nevű lány varázslóvá válásáról szól a történet, akkor nem az legyen a cím, hogy "Anna és a varázslás", mert rettentően sablonos és ciki is. Esetleg, ha a töréneteddel végeztél, a végére pedig egyetlen egy kulcsfontosságú mondatot hagytál, és abban van valami titokzatos, nem árulkodó szó, mint az "Akarom", az "A győztes", vagy hasonlók. 

Egyenlőre legyen elég ennyi, aztán hamarosan jön is a folytatás!

A további szép napot mindnekinek,
Nads

Megjegyzések

  1. Szia! ^^

    Jöttem hozzáfűzni a véleményem, tapasztalatom, hátha érdekes lesz valakinek, aki elolvassa a cikked ;)

    Először egy kis kötözködéssel kezdenék, mert nem a gördülékeny fogalmazás a legfontosabb. Az írás egy olyan dolog, hogy fuck, minden fontos. Az olvasmányosság sem elhanyagolható, nyilván, de ha a történet nem szól semmiről, vagy mindig ki lehet találni, mi lesz a következő fejezetben, akkor lesznek, akik ott hagyják, és mást olvasnak. Szóval érdemes nem csak ebből az aspektusból kritikusan viszonyulni a munkánkhoz.

    A régi kedvenc könyvekhez én inkább azt mondanám, hogy legyél tájékozott abban a zsánerben, amit írsz (nem, nem egyenlő a műfajjal, bocsi Nadin). Így meg tudod ítélni, hogy pl. egy fantasy esetében mire van igény, mire kell figyelned írás során. Meríthetsz ötleteket világépítéshez, karakterek útjához és még nagyon sok mindenhez.

    A vázlatírásnál érdemes a logikai összefüggésekre koncentrálni, hiszen attól fog összeállni a kerek egész. A krimis példánál maradva: a nyomozó kelekótya EZÉRT senki nem hisz neki. EZÉRT egyedül áll neki nyomozni, EZÉRT...

    Címeknél szerintem pont hogy érdemes olyat választani, amiből már tudod, mibe fogsz bele. Nem kell a sablonokhoz ragaszkodni, mint az Anna és a varázslás, de a példának hozott semmitmondó címeket én pl. nem biztos, hogy elkezdeném, pont azért, mert nem tudom, mire számítsak. Nem baj az, ha kiderül, milyen zsánerű lesz a történet, mert aki olvasna egy jó fantasyt, az előbb veszi le az Anna és a varázslást a polcról, mint az Akaromot.

    A térképhez tehetnél egy illusztrációt, mert nekem kicsit kusza a leírás ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések